Tisztult a kép a vendéglátósoknak rendezett tájékoztató fórumon

A vendéglősöket és a rokon szakmákban tevékenykedő vállalkozókat, vállalkozásokat érintő két, külön-külön is sok-sok kérdést és anomáliát tartalmazó témát érintettek a résztvevők azon a tájékoztató fórumon, amit Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretében működő Vasi Vendéglősök Klubja szervezésében rendeztek a kamarában.

A vendéglátó vállalkozásokat érintő, az általános forgalmi adóval kapcsolatos változásokról, illetve a január 1-jén újonnan bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulásról tájékoztatatta a megye szinte minden részéből összejött mintegy negyven érintettet dr. Lázár József, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága Tájékoztatási Osztályának vezetője. A két terület alaposabb megismertetése annál is inkább indokolt volt, hiszen már a Vasi Vendéglősök Klubjának év eleji tisztújító közgyűlésén többen megfogalmazták a kételyeiket ezzel kapcsolatban, illetve számos olyan vitás esetet soroltak, amelyek magyarázatra szorulnak. A kamara ott jelen lévő képviselői felajánlották, hogy felkérik az adóhatóság szakértőjét egy, az anomáliákat tisztázó előadásra, amire nem csupán a klub tagjait, hanem a megye valamennyi vendéglátósát meghívják. Az eseményen Cseri József alelnök, a kereskedelmi tagozat elnöke képviselte a kamarát.

VöllerLászló

Völler László, a vendéglős klub elnöke

A vendéglátásban jelenleg érvényben lévő három féle áfa alkalmazása volt az egyik központi téma. Az előadó igyekezett konkrét esetek bemutatásával egyértelművé tenni, hogy a jogszabály szerint mikor melyik áfát kell alkalmazni, így tisztázva a vitás eseteket. A jelenlévők közül többen is azt hangsúlyozták, hogy elismerve ugyan a törvényalkotó jó szándékát, könnyebb és áttekinthetőbb lenne mindenki számára, ha kevesebb áfa-kulccsal kellene dolgozniuk, s végső soron a vendég is egyértelmű jelzést kapna arról, hogy kevesebbet kell fizetnie bizonyos szolgáltatásokért. Az a megállapítás is hangsúlyt kapott, hogy bár a jogszabály igyekszik tiszta helyzetet teremteni, a gyakorlat azonban sokszor bonyolulttá teszi annak az alkalmazását.

  • Január óta persze sokat tisztult már a kép, az azóta eltelt időben maguk a vállalkozások és azok könyvelői is számos anomáliára megtalálták a választ, ám ezzel együtt is volt még mit tisztázni az adóhivatal szakértőjével, ezért nagyon hasznosnak ítéljük a fórumot – fogalmazott a tájékoztató után Völler László, a vendéglős klub elnöke.

- VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!