Több új pályázat megjelent, és még sok nyitott kiírás is elérhető

Tudtad, hogy a vállalkozások jelenleg 13 kiírásra pályázhatnak a Széchenyi 2020 keretében? A hét elejétől egészen pontosan 14-re. A Pénzügyminisztérium ugyanis bejelentette, hogy újabb hatmilliárd forint uniós pénzt szánnak munkahelyteremtésre. Nézzük, milyen pályázatokról is van szó.

Ez utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy egy korábban kiírt, újranyitott pályázat. A rendelkezésre álló 6 milliárd forint pedig új munkahelyek létrehozását támogatja. A tervek szerint 600 kis- és középvállalkozást segítenének ezzel a konstrukcióval, mintegy 3 ezer munkahely létrejöttével és több ezer állás megőrzésével számolnak. Varga Mihály pénzügyminiszter annyit mondott az új kiírásról, hogy új munkahelyenként 1,5 millió forint támogatással lehet számolni. Illetve plusz 700 ezer forint jár akkor, ha kiközvetített álláskeresőt alkalmaz az érintett cég, valamint 400 ezer forint extra támogatást kaphat a pályázó akkor, ha munkahelyteremtő beruházás valamelyik kedvezményezett járásban vagy településen valósul meg. Így a támogatás mértéke új munkahelyenként akár 3,4 millió forint is lehet. Varga Mihály azt is hozzátette: a munkáltatónak a 2 éves foglalkoztatási kötelezettség mellett vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti az érintett térségben.

Mire fordítható a támogatás?


A vállalkozások új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, illetve a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják (tárgyi eszközökhöz, épületekhez kapcsolódóan). A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2018. július 23-ától 2018. szeptember 10-éig tart. A pályázaton való részvétellel, a pályázat feltételeivel és elkészítésével kapcsolatban a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egysége ad tájékoztatást.

Milyen más nyitott pályázatok vannak még?

A Kamaraonline.hu oldalán gyűjtötték ezt össze. Közölték például, hogy a 100 százalékos támogatású pályázatok között hét kiírás is szerepel. Lehet például gyakornokok foglalkoztatására pályázni. Ebben a konstrukcióban nagyjából 2 ezer új pályázatot is be lehet nyújtani.

Ugyancsak elérhető egy úgynevezett tranzitfoglalkoztatási pályázat. Ebben a kkv-k konzorciumi tagként indulhatnak.

Továbbra is nyitott és 200 új “jelentkezőt” várnak az iparjog pályázatra. Ebben, ahogy az elnevezésből is lehet következtetni, iparjogvédelmi oltalmak megszerzésére lehet támogatást igényelni.

A nagyvállalatok képzési pályázatában rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keretnek még csak a harmadára adtak be igényt. Itt is van tehát még lehetőség “ingyen” pénzt szerezni.

Ahogy az innovációs voucher pályázatban is. Aki ebben a konstrukcióban pályázik, ötmillió forintot kaphat. A támogatható cél: innovatív ötletek kidolgozása.

Lehet továbbá pénzt kérni munkahelyi bölcsődék létrehozására is, nagyjából 300 új pályázat befogadására van még keret.

Illetve vállalati képző központok rendszerének kialakítására és működtetésére is igényelhető támogatás. Ez azonban csak nagyvállalatoknak szól. Itt a keret 9 milliárd forint.

Ezek voltak a 100 százalékos támogatású pályázatok. Most mutatjuk, melyek azok, amikhez a kkv-knak is kell pénzt hozzátenniük.

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék elnevezésű pályázatban akár 500 millió forint is kérhető. Nagyjából még 200 pályázatot várnak a kiírók.

Lehet tovább pályázni a vállalkozások megújuló energia-használatával megvalósuló épületenergetikai támogatására is. Igaz, ez most csak a közép-magyarországi régióban érhető el.

Viszont az élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása nálunk, Vas megyében is pályázható. Itt 25 százalék az önerő mértéke, a maradék összeg pedig hitelből fedezhető. Ahogy a Kamaraonline.hu-n írják: Az igen kedvező feltételek ellenére a 100 milliárdos keret alig harmada van lejegyezve, aki kérelmet ad be, az várhatóan nyerni fog. Ebben a kiírásban könnyedén tud megvalósulni akár 2-3 milliárd forint összköltségű projekt is.

Elérhető pályázat még Az infokommunikációs vállalkozások nemzetközi piacokra való belépésnek támogatása című pályázat is. Itt akár 40 millió forintos támogatást is lehet kapni, de már csak pár jelentkezőnek maradt keret.

Nem úgy, mint A vállalati komplex infokommunikációs szolgáltatások terjesztésének támogatása című pályázatnál. Itt még 4 ezer új jelentkezőre várnak. A konstrukcióban 24 millió forint kapható vállalatirányítási rendszerek létrehozására.

Nyitott továbbá A megújuló energia-használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása nevű pályázat is. Még 52,5 milliárd forint támogatási keret vár gazdára. Legfeljebb 100 millió forintra lehet igényt beadni. Eddig még alig volt jelentkező – közölte a Kamaraonline.hu által megkérdezett pályázati szakértő.  

És ha már a finanszírozási lehetőségeknél tartunk, meg kell említenünk az Magyar Fejlesztési Bank nemrég elindult, 70 milliárd forintos vállalkozási hitelprogramját.

Ebben a konstrukcióban olyan vállalkozások juthatnak hitelhez, akik piacról nem, vagy csak nehezen kapnának pénzügyi segítséget. A program pályázat útján kiválasztott pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető.

A konstrukció Vas megyében is elérhető, erről nemrég egy külön postban is beszámoltunk.

Ahogy az MFB írja a honlapján: a konstrukció keretében vállalkozásonként minimum 1 millió forint, maximum 100 millió forint az igényelhető hitelösszeg. A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén maximum 10 év, míg önálló forgóeszközhitel esetén maximum 6 év. Beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90 százalékát általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum 10 százaléka.

A hitelprogramra pályázhat minden (nem agrár) kis- és középvállalkozás, a hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlan beruházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéshez, a beruházáshoz kapcsolódó, vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz (nem rulírozó, illetve immateriális javak beszerzésére (a termékleírásban foglalt feltételek mentén).

 

- hitel, Pályázatok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!