Többet adni kevesebbért – Fura, de ez lehet az üzleti siker kulcsa

Tényleg csak ennyin múlna az értékesítés? Van egy szabály, amiről lehet, hogy nem hallottál. Pedig ezzel elvileg nagyon sikeressé teheted a vállalkozásodat.

Persze idő kell hozzá. De ha kitartó vagy, az értékesítéssel biztosan nem lesz gondod. Ez szabály a 100/20-as elnevezésű. Ami arról szól, hogy 20 dollárért cserében adj 100 dollárt. Ez elsőre nem tűnik az évszázad üzletének. Viszont a módszer felfedezőjének az állítása szerint az elv igenis működik. Az emberek ugyanis akkor, ha kisebb összegért jóval nagyobb értéket kapnak, hálásak lesznek, ami hosszú távon újabb üzletet generál. 

Adj nagyobb értéket, mint amennyit az ügyfeled igényel!

Ha ezt teszed, akkor úgymond üresség keletkezik az univerzumban. Ami arra készteti az ügyfeledet, hogy kitöltse ezt az űrt. Magyarán meghálálja azt a pluszt, amit kapott. Vagyis akár egy egyszeri megbízásból is lehet hosszú éveken át tartó üzleti kapcsolat.

Biztos hallottál már a tech cégek freemium modelljéről is. Az is ehhez hasonló. Gyakorlatilag ingyen adnak bizonyos szolgáltatásokat. Korlátozásokkal ugyan, de extra lehetőségekkel. Kicsivel többet kapsz, mint amire elsőre szükséged lenne. Ami elkötelezetté tesz. Mindezek mellett persze felvillantják a plusz funkciók megvásárlásának a lehetőségét, amivel meglepő módon rengetegen élnek a kipróbálási időszak után. Ilyen cég a hírlevél szolgáltató MailChimp is. Ami a modellel 650 százalékos növekedést ért el. Időről időre több ezerrel nő az új fizető felhasználójuk száma. 

A MailChimp megváltoztatta az érték paradigmáját: rengeteg értéket ad a felhasználók számára ingyen vagy nagyon alacsony összegért, akik mindezért jutalmazzák is a céget.

A MailChimp és sok más hasonló vállalkozás tudja: ha plusz értéket szolgáltatnak a felhasználóknak, akkor értéket kapnak cserébe. Ami az esetükben extra bevétel.

De ez nem csak az online világban működik. A Journal of Marketing Research egyik tanulmánya szerint, ha egy cég kipróbálásra ad terméket a fogyasztóknak, az a szóbeszéd révén 20 százalékos plusz növekedést hoz. Míg az extra termék ajándékozása 15 százalékkal növeli az eredményt.

Az univerzumban keletkező rést betöltik a vásárlók… – mondják a módszer szakértői.

Persze pluszt adni nem könnyű. Mindehhez bízni kell a módszerben, abban, hogy ha extra értéket adsz, és ezt világossá is teszed, akkor a fogyasztó, az üzletfél újabb munkákkal fog megbízni. Hiszen belső késztetésre kitölti az univerzumban keletkezett rést. Az emberek így működnek, azaz az érzelmek rengeteget számítanak az üzletben.

 

- üzletszerzés, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!