Törekedj a kiegyensúlyozottságra!

Ha a munkahelyen rosszul érezzük magunkat, attól még nem biztos, hogy a munkahellyel van a baj. Könnyen lehet, hogy a munka és a magánélet egyensúlya siklott ki valahol. Ezt pedig rendbe kell tenni. De hogyan lehetséges ez?

Úgy, ha nem hagyjuk, hogy felesleges dolgokra menjenek el az energiák. Vagyis mindig legyen rend körülöttünk. Legyünk következetesek az eszközeink és a környezetünk rendszerezésekor. Ne gyűjtsünk, őrizzünk meg olyan dolgokat, amikre valójában nincs szükségünk. Ugyanis ha káosz van a környezetünkben, az életünkben is rendezetlenség lesz.

De igaz ez a pénzügyekre is. Ha nem tervezed a kiadásokat és nem követed nyomon a költést, előbb utóbb stresszes leszel, ami árt a munkának és a magánéletnek egyaránt. A felesleges tartozás frusztráló és az is, ha pénzügyi szempontból nem látjuk jövőt. Vagyis törekednünk kell az anyagi egyensúlyra. Ehhez pedig tervezni kell. Ahogy egy vállalkozásnak, úgy magadnak, a családnak is készíts pénzügyi stratégiát!

Mindig a távlati célok tükrében mérlegeld a költési lehetőségeket. Így nem leszel a munka rabszolgája, és sokkal lazábban fogsz dolgozni.

Figyelj továbbá a kapcsolataidra! Időt csak az értékes viszonyokra áldozz. Ezeket ápold. Legyen tudatosság a kapcsolatok építésében. Aki csak viszi az energiát, az rád nézve káros. Arra ne nagyon szánj időt. Ahogy arra sem, aki függésben tart. Az anyagi függéstől mindenképpen tartsd magad távol. Ez ugyanis egy idő után stresszessé tesz. Hiszen nem az érzelmeid szerint fogsz viselkedni másokkal. Hanem érdekből, ami rányomja a bélyegét munka és magánélet egyensúlyára is. Építs tudatosan a kapcsolatokat, de őszintén.

Ugyanakkor törekedj az egészségre! Ha nem tervezed tudatosan az étkezést, a pihenést és az edzést, hamar rosszul érezheted magad a munkában. Erről már korábban írtunk: Ezért nem érdemes túl sokat dolgozni

Tudatosítanod kell továbbá magadban: élmények nélkül nem lesz teljes az élet, és azt is, hogy a munka nem minden. Ezt a Y és Z generáció tagjaitól tanulhatjuk meg a legjobban.

Ahogy azt is, hogy mindennek megvan a maga ideje. Vagyis tervezd meg, hogy mit mikor célszerű megtenned. Egy napra lebontva és a hosszú távú stratégia szintjén is. Ehhez pedig tartsd magad. Azt szokták mondani:

a családodra ne keríts időt, hanem legyen ideje az életedben a családnak. És ez vonatkozik a pihenésre és minden másra is.

De az időbeosztás tervezésekor néha azt is nézd meg, mennyi energiád megy el a felesleges dolgokra. Ez segít majd abban, hogy miként célszerű priorizálnod a munkahelyen és otthon is. Hidd el, ez a tudatos taktika kiegyensúlyozottá és magabizossá fog tenni. Ha ugyanis valamire nemet tudsz mondani, az erősít. Erről részletek itt.


Ugyanakkor tedd rendbe a lelked is, tűz ki reális célokat és tudd, hogy amit teszel, azt azért teszed. Így könnyebben átvészeled majd a stresszesebb pillanatokat is a munkában.


Végeredményben egyensúlyban lesz a munkád és a magánéleted.

- coaching, munkaügy, Pénzügy, produktivitás, üzleti célok, üzleti coaching, vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!