A tudatalatti gyakran beleszól abba, hogy kit vegyünk fel egy állásra

A tökéletes jelölt megtalálása egy állásra nem könnyű. És nem csak azért, mert kevés az ideális jelentkező, hanem mert a tudatalattink nagyon is befolyásol minket a döntésben.

Bármennyire is úgy érezzük, hogy objektíven döntöttünk, az esetek döntő százalékában nagyon is szubjektív szempontok alapján választunk. Persze ez elsőre nem is tűnik fel. Csak akkor, amikor látjuk, hogy a kiválasztott személy nem is az adott pozícióra való. De hogyan “játszható ki” a tudatalatti, amikor interjúztatjuk az állásra jelentkezőket? Az első körben szabványosítani kell a folyamatokat. Írd le, mit szeretnél kérdezni a jelöltektől, és ehhez ragaszkodj is. Ha valakitől többet kérdezel, már befolyásolod a tudatalattit. Ugyanez érvényes az interjú helyszínére is. Bármennyire is egyszerűbbnek tűnik, hogy valakivel Skype-on beszélj, ne engedj a csábításnak. Mindenkit ugyanazon a helyszínen hallgass meg! Fontosak az azonos feltételek.

Ne felejts el jegyzetelni! Sokan tudják, hogy célszerű leírni az elhangzottakat. Csak egyesek ezt a saját nyelvezetükkel teszik meg. Ami azért nem tanácsos, mert így már szubjektívvá formálod az elhangzottakat. Mindig úgy írd le az interjúalany szavait, ahogy elhangzottak. Így tudsz majd később objektíven értékelni. A saját értelmezésnek itt nincs helye.

Nyilván az értékelés is fontos. De csakis akkor, ha az objektív. Pontozd a válaszokat bizonyos paraméterek szerint! Lehetőleg azonnal. Ha sokat vársz, egyre nagyobb az esély a szubjektív vélemény kialakulásának. Minél több készségre, tulajdonságra kiterjed a pontozás, annál kisebb az esélye annak, hogy egy adott élmény “közbeszóljon”.

Állásbörze Vas megye

Ezen a ponton még egy feladatod van. Egyből meg kell indokolnod, hogy miért adtál annyi pontot, amennyit. És itt is a konkrétumokat célszerű rögzíteni. Így a későbbi értékelés is jóval hitelesebb lesz, hiszen nem a “csalóka” emlékezetedre kell hagyatkozni. Ezzel elkerülhető a kognitív előítéletek csapdája.

Persze a döntésben tanácsot is kérhetsz. De csak akkor, ha a Te jelölted megvan, és kidolgoztad az értékelést. Ezt mutasd meg annak, akitől véleményt vársz. Ha előbb kérsz tanácsot, a meglévő adatokhoz kapsz hozzászólásokat, amik megintcsak befolyásolják a tudatalatti döntést.

Ez pedig nem mindig hasznos dolog.

Szóval attól még, hogy megvan a szándék, nem leszünk elfogulatlanok. Nagyon is tudatosan kell kizárni a tudatalattit. És ez fontosabb, mint gondolnád. Így nem az érzelmek alapján veszünk fel valakit egy adott pozícióra, hanem a rátermettsége lesz a meghatározó.

 

- csapatépítés, HR, munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!