A túlterheltség ellen heti egy csaló nap

Túlterheltnek érzed magadat? Iktass be a hétköznapok közé egy termelékenységi “csaló napot”! Mit jelent ez pontosan?

Azt, hogy időközönként tartani kell olyan napokat, amikor még minimális mértékben sem foglalkozol a munkával. Illetve a munkanapokhoz köthető rutinnal.

A mindennapi rutin ugyanis amellett, hogy termelékennyé tesz, idővel sajnos csökkenti a produktivitást is. Ha pedig ez utóbbi bekövetkezik, nagy valószínűséggel azt fogjuk érezni, hogy már nem vagyunk elég jók. Nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy jól teljesítsünk. Pedig ez nem igaz, csak az elme tréfál meg minket.

Azért, hogy ezt megelőzzük, tudatosan kell beiktatnunk hetente legalább egy “csaló napot”.

Aminek az időpontja lehetőleg tervezett legyen. Ez két dolog miatt fontos. Egyrészt ha időzítjük a “szünetet”, nem érezzük majd azt, hogy elgyengültünk a munkában, és azért kell pihenni. Másrészt ha tudjuk, hogy meddig kell megküzdeni a hétköznapok produktivitást segítő rutinjával, sokkal jobban álljuk majd a sarat a munkában is.

 

“Az intelligens emberben a rutin az ambíció jele.” – W. H. Auden író

 

A rutin mindezektől függetlenül fontos, hiszen a szervezettségtől leszünk igazán produktívak a nap folyamán. Viszont ahhoz, hogy ezeket a mikro szabályokat betartsuk, akaraterő kell. Az akaraterő pedig idővel elfogy, ekkor pedig jönnek a negatív érzések, amik a későbbi munkára is hatással lesznek. Vagyis elveszítjük a termelékenységünket. Szóval, ha nincs “csaló nap”, úgy fáradunk el mentálisan, mint az izom egy kitartó edzés után.

Úgyhogy nem kérdés: egy héten legalább egy napot úgy kell eltölteni, hogy a munka gondolatától és a hétköznapi rutintól egy kicsit megszabaduljunk. Ilyenkor lehet tovább aludni, lehet filmet nézni, használni a közösségi médiát – minden olyan dolgot megtenni, amit a hétköznapokon azért korlátozunk, hogy produktívabbak legyünk.

Talán ezt hívják lazításnak?

Mindezt egyébként az NBC Better oldalán olvasott bejegyzés alapján írtuk. Amiben Maarten van Doorn, egy produktivitással foglalkozó szakértő avatja be az olvasót a részletekbe. Ha kíváncsi lennél a teljes írásra, itt elolvashatod.

 

- produktivitás

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!