Újra növekszik a határidőre nem fizető cégek száma Magyarországon

Újra emelkedésnek indult a késve fizető cégek aránya Magyarországon. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss felmérése szerint a 2018-as 55 százalékról tavaly 69 százalékra ugrott azon vállalkozások aránya, akiknek legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett az adott időszakban. A majd 70 százalék ugyan magas, de még nem kiemelkedő. Hasonló adatokat 2015-ben is mért a vállalkozáskutató intézet. A csúcs pedig 2008 és 2010 között volt. Akkor a vállalkozók 84-86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van késve fizető partnere.

Ami az ágazatokat illeti: a fizetések elmaradása leginkább az építőiparra (77 %), az egyéb gazdasági szolgáltatásokra (72 %) és a feldolgozóiparra (69 %) jellemző. A vállalat mérete tekintetében pedig a 100 és a 240 főt foglalkoztató vállalatok kivételével minden szegmensben 70 százalék feletti az arány. A tulajdonosi szerkezetet nézve a tisztán hazai tulajdonú cégek 72 százaléka, míg a külföldi (rész)tulajdonú cégek 56 százaléka rendelkezett olyan partnerrel, aki nem tudott időben fizetni.

A felmérésből kiderült az is, hogy az elmúlt időszakban nőtt azoknak a partnereknek az aránya is, akik több alkalommal is késedelmesen fizettek. 

Mennyivel később rendezik a számlát a határidőt be nem tartó vállalatok?

A GVI elemzése szerint a előző időszakhoz képest két és félszeresére nőtt a fizetési határidő után több mint egy héttel fizetők száma. Ami pedig még lehangolóbb: amellett, hogy 2018-hoz képest nőtt a vállalkozásoknak késve fizető partnerüknek a száma, a cégek többsége sajnos már a bevételeik nagyobb hányadát a fizetési határidő után kapja meg. 

Kialakulhat-e emiatt lánctartozás?

A friss adatok szerint nagyjából stagnál azon vállalkozások aránya, amelyek azért esnek késedelmes fizetésbe, mert nekik se fizetnek pontosan. Az ilyen cégek aránya 2018 júliusában 15 százalék volt, míg tavaly ugyanezen időszakban 16 százalék. Érdekes módon a legkisebb vállalatok azok, ahol nagyobb arányban jellemző a lánctartozás. A 20 és 49 főt foglalkoztató cégeknél az arány 23 százalék. Az 50-99 fős vállalkozásoknál 15, a 100 és 249 alkalmazottal rendelkezőknél 4 százalék az arány.

Az ágazatokat tekintve: azok a cégek, ahol azért nem tudtak számlát időben kiegyenlíteni, mert nekik se fizettek határidőre, többnyire az építőiparban tevékenykednek. Az arányuk tavaly nyáron 23 százalék volt.

A felmérés során adott vállalkozói válaszokból kiderült az is: a cégek 34 százalékával fordult elő, hogy legalább egyszer egy vagy több beszállítójuknak tartoztak. Ami jóval magasabb szám, mint 2018-ban. Akkor csupá 8 százalék állította ugyanezt. 

Miért fontos mindezekkel tisztában lenni?

Vállalkozói oldalról nézve rendkívül fontos a késedelmes fizetésekkel kalkulálni. Szerződéskötéskor a cégednek járó pénz beérkezésére az eredeti határidőhöz képest mindenképpen számolj pluszban legalább egy hónapot. Az alvállalkozókkal, beszállítókkal való megállapodás során pedig szintén kalkuláld be, hogy legalább egy hónapot késni fog a pénz. Így minimalizálhatod annak az esélyét, hogy lánctartozás alakuljon ki és egy tartozási spirálba kerülj.

 

- elemzés, Pénzügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!