Vajon mennyi idő eltelte után célszerű munkahelyet váltani?

Olykor mindannyiunkban megfogalmazódik a kérdés, hogy nem kellene-e munkahelyet váltani. A tettek mezejére lépni viszont csak kevesen vagyunk képesek. Pedig ez egy természetes igény, aminek nem árt eleget tenni. Hiszen fejlődni csak úgy tudunk, ha váltunk. Egy nemzetközi felmérés szerint egyébként egy átlagember 5-7-szer vált munkahelyet az életes során.

Sőt, a munkaerő 30 százaléka 12 hónaponként új állást keres. Lehet, hogy ez túlzás. A hazai viszonylatokat nézve mindenképpen. Az viszont biztos, hogy időközönként szükség van váltásra. Szakértők szerint 4-5 évente érdemes újra körbenézni az álláspiacon. A témával a Monster is foglalkozott pár éve, akkor azt írták: az, aki nem vált, megragad egy szinten. Kereset tekintetében és tudás, tapasztalat szintjén is. Érdekesség: akár 40 százalékkal is kevesebbet kereshet az, aki nem vált. Hiszen a cégek hajlamosak jobb bért kínálni az új dolgozóknak, mint a meglévőknek. De nem csak anyagi oldalról érdemes vizsgálni a dolgot. Ha csak “el vagyunk” egy munkahelyen, az akár kiégéshez is vezethet. Vagyis ha már rutinszerű a munka, és nincs lehetőség a cégen belül váltani – 5 év után sem -, akkor jobb másik munkahely után nézni.

Az 5-7 évente történő munkahely váltás nem csak a munkavállaló számára járhat előnyökkel, ebből a munkáltató is profitálhat. Hiszen vezetőként új szakemberek új képességeivel és látásmódjával ismerkedhet meg, ami a cég szempontjából is előnyös.

Ma már nem néznek vándormadárnak.

Míg korábban az volt a furcsa, ha valaki gyakran váltott munkahelyet, addig ma már arra kérdeznek rá egy interjún, miért nem keresett eddig új lehetőségeket az illető. Ma már azt szeretik, ha valaki tud dönteni és tudja, hogy mit akar. Persze mindez csak akkor pozitívum, ha látszik a fejlődés a karrierútban.

Éppen ezért nem árt sok energiát fektetni a tervezésbe. Gondold meg jól, hogy milyen céghez lépsz tovább! A CV-ben ugyanis azt már nem szeretik, ha azt látni, hogy csak egy-egy évet töltöttél el egy munkahelyen. Legalább 3 évet azért illik eltölteni egy helyen ahhoz, hogy valóban fejlődni tudj és értékes tapasztalatokat gyűjts. Olyanokat, amiket egy új cégnél a karriered építésében kamatoztathatsz.

Szóval mielőtt váltanál, azért azt gondold át, hogy valóban megtapasztaltál-e mindent az adott munkahelyen. Ne kapkodj!

Vagyis ha úgy érzed, hogy 4-5 év után váltanod kell, az egy természetes érzés. De a váltás előtt mérlegeld, hogy az új hely valóban hozzájárul-e a karriered építéséhez. Hiszen az egésznek csak akkor van értelme, ha tényleg előbbre tudsz jutni.

A legfontosabb, hogy a fejlődés igénye legyen meg benned.

Ja és ne felejtsd el: váltásként nem csak új munkahelyre mehetsz dolgozni, akár vállalkozás indításába is foghatsz. Ehhez itt adunk tippeket.

 

- munkaügy, produktivitás, üzleti célok

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!