Vajon mi az, amit a boldog emberek másként csinálnak? Tarts velünk, és mi elmondjuk a titkot!

Ugye neked is van olyan ismerősöd, aki bármihez nyúl, az bizony arannyá változik a kezében, azaz bármilyen ötletét képes sikere vinni. Bizony vannak ilyen emberek, s őket látva elsőre joggal gondolhatnánk, hogy bezzeg milyen könnyű nekik, biztosan szerencsés csillagzat alatt születtek.

Pedig a sikert nekik sem adják könnyen, ők is keményen megdolgoznak érte, amit pedig már mi látunk, az a jól megérdemelt jutalom, azaz a jéghegy vízből kiálló csúcsa.

Sokszor bebizonyosodott már, hogy egy cél elérése kevesebb ideig okoz örömet, mint gondolnánk. Miután elértük azt, máris újabbakat kezdünk hajszolni.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a boldogság általában nem a cél eléréséből, sokkal inkább az odáig vezető útból ered. A tartós teljesítmény boldogságunk egyik alapja lehet.

A Harvard Business School azt kutatta, hogy mit csinálnak másképpen azok az emberek, akik hosszú távon sikeresek és boldogok. Ennek eredményeként arra jutottak, hogy négy alapvető szükségletük van, ami sikerük záloga is egyben:

 • Boldogság: olyan tevékenységeket csinálnak, ami élvezetet és kielégülést okoznak számukra.
 • Teljesítmény: olyan tevékenységeket csinálnak, aminek kézzelfogható eredménye van.
 • Jelentőség: olyan tevékenységeket csinálnak, ami mások életére is kihatással van.
 • Hagyaték: olyan tevékenységeket csinálnak, ami olyan értéket és tudást teremt, ami átadható másoknak.

De folytassuk csak tovább a sort. Milyenek még a kimagaslóan sikeres és boldog emberek?

 • Szenvedélyesek: elmondható, hogy a munkájuk a szenvedélyük is egyben.
 • Az árral szemben úsznak: követik a szenvedélyüket és értékeiket minden áron. Nem a biztosat keresik, hanem a rizikósat, mert tudják, az viszi előre őket. A sikerük egyik kulcsa tehát a haladó szellemiség és a kockázatvállalás.
 • Befejezik azt, amit elkezdtek: egy jó ötlet önmagában nem ér semmit, ha nem elég kitartó valaki ahhoz, hogy meg is valósítsa azt. A sikeres emberek nem adják fel addig, míg el nem jutnak a megvalósításig.
 • Lepereg róluk minden: nem érdekli őket a kudarc, és hogy mások mit gondolnak róluk. Újra és újra kezdik, ha úgy látják szükségesnek.
 • Fontos az egészségük: figyelnek a testi-lelki jóllétükre, mivel tudják, hogy csak így lehet megfelelően teljesíteni. A jó minőségű alvás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás hármasát szem előtt tartva könnyebben jönnek a sikereik.
 • Nem a problémákra koncentrálnak, hiszen tudják, hogy ha a megoldásra helyezik a fókuszt, hatékonyabbak lesznek.
 • Ünneplik mások sikerét: tudják, hogy hol állnak a világban, így nem okoz nekik problémát mások elismerése sem.
 • Nyitottak: egy problémát képesek több oldalról is megközelíteni. Van véleményük, de ezt képesek akár meg is változtatni, azaz érvekkel meggyőzhetőek.

Összegzésképpen elmondható, hogy azok az emberek, akik sikeresek és boldogok, elsősorban olyan tevékenységekre összpontosítanak, amik többfajta igényt is kielégítenek, tehát nem csak az azonnali eredmények elérését tartják szem előtt.

 

- vállalkozás indítás, Vállalkozásfejlesztés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!