Valóban csökkenti a stresszt a rugalmas munkaidő?

Számos tanulmány elemzi a stressznek a szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait, így megkerülhetetlen, hogy azzal is foglalkozzunk, miképpen tudjuk kivédeni ezeket a destruktív, meglehetősen egészségkárosító hatásokat… Talán a rugalmas munkával?

Talán.

Stressz ma jellemzően munkahelyi körülmények közt éri az embert, így hát ugyanezen a területen kell keresnünk azokat a tényezőket is, amiken változtatnunk kell.

A munkahely-gyerekek-háztartás hármasában az idő az a faktor, amivel a szülőknek nap mint nap meg kell küzdeniük. Hozni az elvárt maximumot a munkában, majd odaérni a gyermekekért az iskolába, rohanni velük a különböző délutáni elfoglaltságokra… Úgy, hogy közben otthon még vár a mosás, a főzés – hát bizony nem egyszerű feladat.

A megoldás talán a rugalmas munkaidőbe keresendő, ami manapság egyre népszerűbb a munkahelyeken.

A rugalmas munkaidő alapvetően annyit jelent, hogy, variálhatjuk, mikor és mennyit dolgozunk, illetve azt, hogy honnan tesszük mindezt. Természetesen ez munkahelyenként eltérő lehet, de alapjaiban ezt jelenti a rugalmas munka.

Miért szeretjük ezt annyira?

Például azért, mert könnyebbé teheti a mindennapi életünket, ha hirtelen valami nem várt szituáció elé kerülünk. Már maga a tudat is csökkentheti a stresszt, hogy van rá megoldás, és hogy a munkánk rugalmassága segítségünkre lesz alkalmazkodni az új helyzethez.

Mit mondanak a kutatások?

Egy, a közelmúltban az Understanding Society által készített kutatással arra igyekeztek választ találni, hogy kiknek van inkább lehetősége a rugalmas munkára, illetve arra, hogy ennek valóban van-e hatása a stresszre.

pexels-photo-935743

A vizsgálatokat vérminták elemzésével kívánták igazolni és azt találták, hogy a rugalmasan dolgozó nők és férfiak esetében is kisebb lesz az allosztatikus terhelés. Vagyis jó hír: a rugalmas munkalehetőség csökkenti a krónikus stressz kialakulását. Viszont nem mindenki értékeli ugyanúgy a rugalmas munka lehetőségét.

A nők sokkal hasznosabbnak látják ez a munkaformát, mint a férfiak. És jobban ki is használják azt, ami egyáltalán nem véletlen, ha csak a családban betöltött szerepükre gondolunk.

A kutatók egyébként azt is megfigyelték, hogy azokat a nőket, akiknek gyerekekről is gondoskodniuk kell, a hosszabb munkaidő nagyobb allosztatikus terhelésnek teszi ki. Ami azonnal csökkenésnek indul, ha mérséklődik a munkában eltöltött órák száma. Azonban ezeket az adatok még nem tekinthetőek végeredmények, a szakértők szerint még további elemzések szükségesek a témában. Egyértelműen ugyanis még nem bizonyítható, hogy az allosztatikus terhelést csak ez a faktor csökkentette, illetve az sem, hogy ez okozza.

Tisztán tehát még nem bizonyított, hogy a stressz ténylegesen attól csökken, hogy valaki szabadabban dolgozhat. De azért a kezdeti eredmények alapján nagyon valószínű, hogy stresszmentesebb azoknak az élete, akiket rugalmas formában foglalkoztatják. 

 

- munkaügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!