Vas megyében az egyik legnagyobb az olyan szakmák aránya, ami robotokkal kiváltható

A Vas megyei dolgozók 23 százalékának a munkája részben vagy teljes egészében automatizálható. Ezzel a számmal a régiónk az élmezőnyben van. Ami abból a szempontból örömhír, hogy nálunk az egyik legmagasabb a munkaerőhiány. Főleg az olyan szakmákban, amik automatizálhatók lennének.

Mindez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságkutató intézetének, a GVI-nek a kutatásából derült ki.

Az összefoglalójukban az is olvasható, hogy a munkaerőpiac átalakulására már nem kell sokat várni. Legalábbis az ipari robotok növekvő értékesítési száma ezt támasztja alá. Ahogy fogalmaznak: 2017-ben világszinten 30 százalékkal nőtt az eladott ipari robotok mennyisége, ugyanez a szám Európában 18 százalék. Vagyis az automatizálás folyamata már elindult. És valószínűleg a következő években csak gyorsulni fog.

Young man working at a warehouse with boxes

Egyébként az elemzés szerint azok a munkák vannak veszélyben, amik rutinszerűek, azaz leprogramozhatók. Vagyis leginkább az operatív és logisztikai szakmák érintettek.

Melyek azok a munkák, amik nincsenek veszélyben?

Ha egy munkafolyamatban úgynevezett – engineering bottleneck – műszaki akadályoztató tényező található, már nem automatizálható. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a készségeket igénylő feladatokat továbbra is hús-vér emberek végzik majd el. Az olyan teendőket, amihez szükség van az észlelésre, az ujjak ügyességére, a kézügyességre, a kreatív intelligenciára, a művészeti érzékre és a szociális érzékenységre.

Ami pedig a számokat illeti: a 2018-as adatok alapján 3 millió 743 ezer 689 foglalkoztatottból 164 ezer 496 dolgozik ma automatizálható szakmákban, további 567 ezer 313 foglalkoztatott pedig olyan szakmában, amelynek a részfeladatai többségében automatizálhatóak. Az összesfoglalkoztatottnak így körülbelül ötöde végez olyan munkát, ami a részfeladatai alapján egészében vagy nagy részében automatizálható – olvasható a közleményben.

Főként a szakképzettséget nem igénylő munkakörök feladatai automatizálhatók

Az automatizálható szakmákban dolgozók aránya a szakképzettséget nem igénylő, egyszerű foglalkozások esetében a legmagasabb. Az ilyen szakmákban dolgozók 15 százaléka (körülbelül 69 ezer ember) automatizálható feladatokat végez, további 24 százalékuk (nagyjából 99 ezer fő) olyan szakmában dolgozik, aminek a részfeladatai többségében automatizálhatóak. Az érintett 167 ezer főből a legtöbben, 135 ezren „egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozásokban” (ide tartoznak például a rakodómunkások, árufeltöltők, kézi csomagolók, kézbesítők, hordárok) dolgoznak.

Az irodai feladatok közül is van, ami automatizálható

Az irodai, ügyviteli és ügyfélkapcsolati foglalkozások főcsoportjában körülbelül 3 ezer fő, az ilyen szakmákban dolgozók mindössze 1 százaléka végez teljesen automatizálható feladatokat. További 166 ezer fő (a foglalkozási csoportba soroltak 75 százaléka) azonban többségében automatizálható feladatokat lát el, így az adminisztrációs szakmákban dolgozók 76 százaléka többségében vagy egészében automatizálható feladatokat végez a munkája során.

Hol lehet még jelentős átalakulásra számítani?

Mindezek mellett magas a részben (24 százalék) vagy többségében (24 százalék automatizálhatóság a gépkezelők, az összeszerelők és a járművezetők munkakörében.

Young man working at a warehouse with boxes

Az átlagnál magasabb az automatizálható foglalkoztatottak aránya az ipari és az építőipari foglalkozások esetében is: a foglalkoztatottak 15 százaléka (hozzávetőleg 17 ezer fő) automatizálható, további 43 százalékuk (nagyjából 111 ezer foglalkoztatott) pedig nagy részében automatizálható szakmában dolgozik. 

A kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások főcsoportjában pedig a foglalkoztatottak 18 százaléka (77 ezer fő) dolgozik teljesen vagy többségében automatizálható részfeladatokból álló szakmákban. Míg a mezőgazdálkodási és erdőgazdálkodási foglalkozásokban kevesebb, mint ezer fő dolgozik automatizálható szakmában, ami az összes ilyen szakmában foglalkoztatott 3 százalékát jelenti.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők munkája a legbiztosabb

A GVI legalábbis nem talált olyan felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozást, ami teljes egészében automatizálható lenne.

Megyei összehasonlításban a részben vagy egészben automatizálható munkák száma Fejér megyében a legmagasabb – 24 százalék. Ez követi Vas megye és Komárom-Esztergom megye. Mindkettőben 23 százalék az érintett szakmák aránya.

 

- elemzés, VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!