Vas megyében emelkedtek a legnagyobb mértékben tavaly az átlagbérek – Ezzel bekerültünk a TOP3-ba

Tizenhárom százalékkal nőttek a bérek tavaly Magyarországon. A legnagyobbat Vas megyében ugrottak a fizetések. És ez most nem egy, a Központi Statisztikai Hivatal által készített kimutatás. A Workania.hu állásportál által működtetett Fizetések.hu közölte az adatokat, ahol a felhasználók által megadott információkra alapozva állítják össze az elemzéseket. Ezek alapján ez az összesítés valószínűleg sokkal közelebb van a valósághoz, mint egy központi kimutatás. Nézzük is, mit mutat a Fizetések.hu.

Az oldal számítása szerint 13 százalékkal nőttek tavaly az átlagbérek Magyarországon. Ami számszerűsítve azt jelenti, hogy túlléptük a 300 ezer forintos határt (bruttó 337 ezer 500 forint volt tavaly az átlag). Viszont az ország fizetési térképe egyáltalán nem egyenletes eloszlású. A keleti és a nyugati régiók között óriási fizetéskülönbségek voltak tavaly is. A legjobban továbbra is nyugati határszélen lehet keresni. Vas megyében például közel 400 ezer forintot.

Az más kérdés, hogy mekkora az olló az egyes pozíciók fizetései között.

Vas megye a harmadik legjobban fizetett régióvá lépett elő Magyarországon

Ez annak köszönhető, hogy az itteni átlagbérek 18 százalékot emelkedtek az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ezzel a nagyobb “ugrással” sikerült a TOP3 megyébe kerülni a fizetések tekintetében.

blond man hero angry expression

Egyébként Békés és Baranya megyében is 18 százalékkal emelkedtek a bérek. Viszont ott mindez csak a felzárkózáshoz volt elég. Békésben ugyanis országosan még így is a legalacsonyabb jövedelemre számíthatnak a dolgozók.

A legmagasabb béreket természetesen a fővárosban fizetik, ott 400 ezer forintnál is magasabb az átlag. Budapestet Komárom-Esztergom, majd Vas megye követi a sorban. Vagyis Vas még Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Veszprém megyét is megelőzi, ahol szintén meghaladt az átlagfizetés a bruttó 350 ezer forintot.

És, hogy mely ágazatokban lehet a legjobban és legrosszabbul keresni?

A 2018-ban a legrosszabbul fizetett pozíció a takarítóké volt, akik átlagosan mindössze bruttó 155 ezer 700 forintot kerestek – ez csak a 46 százaléka az országos átlagnak.

A legtöbbet tavaly a pilóták tehették zsebre. Ők 1 millió forintos bérrel számolhattak, ami háromszorosa az országos átlagnak és 555 százalékkal több, mint amit a takarítók kapnak – közölte a Fizetések.hu

 

- elemzés, munkaügy, Pénzügy

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!