Vas megyében erősebbek lennének a cégek?

Az országos tendenciát nézve még mindig több a megszűnő cég, mint amennyi alakul. Számszerűsítve: tavaly 27 ezer vállalkozás jött létre és 36 ezret töröltek. Vas megyét tekintve viszont nem ennyire elkeserítő a helyzet. Sőt, a megyék közül tavaly itt volt a legalacsonyabb a fluktuáció: 8,6 százalék.

Ez annyit jelent, hogy 2018-ban 328 cég jött létre és csupán 377 szűnt meg.

Az országos szint egyébként 10-11 százalék körüli. Ez elsőre nem tűnik túl bíztató adatnak, de ha jobban megnézzük a kimutatást, láthatjuk, hogy 2015 óta növekszik az alakuló cégek száma. Ami az előrejelzések szerint 2019-ben tovább is folytatódik, így várhatóan az idén már pozitív lesz a mérleg. Vagyis 29 ezer új cégre 28 ezer törlés jut majd – vélik a hozzáértők.

A felmérést készítő Opten szakértői szerint ugyanis az elmúlt év cégtörlései a korábbi évek konszolidációjának az eredménye. Ez a folyamat pedig lassan véget érhet, így van arra esély – amennyiben nem lesz recesszió a világgazdaságban -, hogy ebben az évben már több lesz az új cég, mint amennyi megszűnik.

Milyen vállalkozások jöttek, jönnek létre?

Az Opten erre vonatkozóan is közölt adatokat. Érdekesség például, hogy 2018-ban 559 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, amik nagy része mikro cég. A vállalkozások alig 2 százaléka tekinthető csak az EU-s besorolás szerinti kisvállalkozás kategóriába. A hazánkban működő egyéni vállalkozások száma mintegy 450 ezer.

Minderről az Opten  szakértője így vélekedik:

„Ez a vállalkozási forma rövid távon ugyan segítheti a gazdaság felfutását, ugyanakkor hosszú távon a transzparencia alacsony szintje miatt még problémákat okozhat, valamint a cégstruktúra elaprózódottságát is növeli.”

Az ágazatokat tekintve a legtöbb új vállalkozás a kereskedelem területén alakult, ezt követte az építőipar ágazata, majd a műszaki tevékenységet végző cégek köre. Jelentős számú vállalkozás alakult adminisztratív tevékenységek elvégzésére, illetve a feldolgozóipar és a vendéglátás területén is 1600 körüli új vállalkozás jött létre.

Az új vállalkozások zöme érthető módon a fővárosban alakult, de Debrecen és Szeged is nagy részt képvisel a cégalapítások terén.

Szombathely ebben az összevetésben nem került fel az elsők közé. Vas megye, a megyeszékhely ugyanis nem azzal tűnik ki a többi település közül, hogy sok az új cég, hanem azzal, hogy jelentős számú cég marad életképes több év után is. A legtöbb vállalkozás egyébként országos szinten nem éri meg a tíz éves kort. Vas megye talán ebből a szempontból is kivételnek tekinthető?

 

- elemzés, vállalkozás indítás, VasiGazdaság

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!