Vas megyei átlagbérek – Ötödikek vagyunk a listán

Tavaly Vas megyében volt az ötödik legmagasabb az átlagfizetés. És ez most nem egy Központi Statisztikai Hivatal által közreadott elemzés. Az összesítést a Fizetések.hu közölte.

Kiderült, hogy 2019-ben Budapesten 20 százalékkal magasabbak voltak a bérek , mint az ország többi régiójában. De mennyi az annyi?

A fővárosi átlagkereset tavaly bruttó 450 ezer 500 forint volt. Ehhez képest Vas megyében átlagosan 381 ezer 700 forintot kereshettünk 2019-ben. Nem sokkal maradtunk el egyébként a lista negyedik helyezettjétől, Fejér megyétől. Náluk 386 ezer 400 forint volt az áltagkereset. Míg a harmadik helyen lévő Győr-Moson-Sopron megyében – Pest megyéhez hasonlóan – pár ezer forint híján már közel 400 ezer forint volt az átlagos fizetés 

A megyék közül egyedül Komárom-Esztergom megyében emelkedett 400 ezer forint fölé a bruttó átlagkereset (411 ezer 300).

A legkevesebbet Somogy megyében mért a Fizetések.hu. Ott 308 ezer 500 forint volt tavaly az átlagos bér. 

Kik keresnek legjobban?

A menedzsereket és a felsővezetőket leszámítva a legjobban fizetett munka a pilótáké. Ők kapnak egyedül egymillió forintnál magasabb havi bruttó bért. A lista második, illetve következő nyolc helyére valamilyen informatikával összefüggő állás került. Úgy mint ABAP programozó, IT-tervező, szoftvermérnök, iOS fejlesztő vagy C++ programozó. Nekik 663 ezer forinttól 831 ezer forintig terjed a fizetési intervallum. A top 10-be egyébként még a klinikai kutatási munkatárs is bekerült. Azok, akik ilyen pozícióban dolgoztak, tavaly átlagosan 662 ezer 200 forintos bruttó fizetést kaptak.

Kik keresnek a legkevesebbet és mennyit?

Átlagosan csupán 177 ezer 900 forintot bruttó fizetést kapott tavaly egy portás, 190 ezer forintot egy takarító, 191 ezer forintot egy óvodai dajka, 192 ezer forintot egy gondozó. De 200 ezer forintnál alacsonyabb volt a fizetése a postai kézbesítőknek és a varrónőknek is. A csomagolók, az árufeltöltők és a könyvátorosok pedig épp hogy többet kerestek, mint a 200 ezer forint… És ez csak az utolsó tíz állás a kereseteket rangsoroló listán. 

Van tehát hova fejlődni a bérezésben…

Főleg, hogy a bruttó fizetésből még rengeteg a járulék, így amit kézhez kapnak a dolgozók, sok esetben továbbra is alig éri el a 100 ezer forintot.

 

- elemzés

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!