Vas megyei vállalkozásokat érintő gazdaságmentő intézkedésekről szóló hírek a VMKIK Facebook oldalán

Ha a Vas megyei vállalkozásokat érintő hírekről informálódnál, ha kíváncsi vagy arra, milyen gazdaságmentő intézkedésekre számíthatnak a cégek, akkor kövesd a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Facebook (VMKIK) oldalát. De maradj kapcsolatban velünk is. Ugyanis a kamara javaslatairól, lépéseiről, a helyi vállalkozásokat érintő információkról nálunk is találsz ezentúl összefoglalókat. 

Például nagyon fontos felhívni a ti figyelmeteket is arra, hogy a kamara is közreműködik egy felmérés elkészítésében. Kérdőív segítségével próbálják ugyanis kideríteni, hogy kire milyen hatással van a jelenlegi helyzet. Ez pedig azért annyira lényeges, mert a kapott válaszok szolgálnak majd alapul a kormányzat gazdaságsegítő csomagjának megtervezésében.

A kérdések megválaszolása csak pár percet vesz igénybe. Kérjük, töltsd ki te is!

Egy másik fontos dolog, hogy ugyan a kormány már bejelentett néhány gazdaságvédelmi intézkedést, amit a VMKIK is üdvözöl, de ezekre csak mint első lépésekre tud tekinteni. 

Ahogy a Facebook oldalon is közlik:

“Meglátásunk szerint, valamint a vállalkozások jelzései alapján is nemcsak a ma kiemelt szektoroknak kell a segítség. A veszélyhelyzet miatt szinte valamennyi gazdasági szereplő súlyos helyzetbe került, emiatt a bejelentetteken túl jóval több és mélyrehatóbb intézkedésekre van szükség.”

A kamara az eddigi javaslatait fenntartja, és a vállalati jelzések alapján továbbiakat is terjeszt a kormányzat felé.

Problem Solving,Close up view on hand of business woman stopping falling blocks on table for concept about taking responsibility.

És, hogy mik ezek a javaslatok?

Erről egy korábbi postból és kamarai hírből értesülhettél. A győri kamara kezdeményezésére, a nyugat-dunántúli régió kamaráival egyeztetve a vállalkozások támogatása érdekében egy javaslatcsomag készült. Amit az országos kamara még a hét elején el is küldött a kormányzat felé.

A javaslatcsomag részletei:

  • Kétlépcsős gazdasági mentőcsomag
  1. azonnali hatállyal, egyszerűsített és gyorsított eljárásrend alapján az állásidőhöz kapcsolódó munkáltatói járulék terhek elengedése
  2. az állásidő 80 %-ának utólagos állami kompenzálása
  • Bevételkiesés áthidalására kamatmentes hitelek

A termelő és szolgáltatói kapacitások megőrzése érdekében 0–3000 millió Ft áthidaló hitel bevezetése

  • Áru- és személyforgalom zökkenőmentes fenntartása

Az exportorientált vállalatok esetében fontos az áru- és személyforgalom minél hosszabb ideig történő fenntartása, hiszen a határátlépések korlátozása tovább nehezíti a gyártás fenntartását és a megrendelések szerződésszerű teljesítését.

  • Széchenyi-kártya konstrukció módosítása

Egyrészről az elkövetkező 2 hónapon belül lejáró Széchenyi-kártyák érvényességének automatikus, legalább 60 nappal történő meghosszabbítását, másrészről a 0 % THM alkalmazását, egyfajta kármentő csomag bevezetése.

Fontos tudni, hogy ezek csak az első javaslatok. Természetesen a vállalkozások igényeit figyelembe véve még további ajánlások kidolgozására lehet számítan.

A VMKIK ugyanis a vállalkozói kérdéseket, észrevételeket és javaslatokat folyamatosan gyűjti a továbbiakban is, és ezekhez kapcsolódóan megteszi a javaslatait a döntéshozók felé – közölték.

Kövesd te is a VMKIK Facebook oldalát és értesülj az elsők között a Vas megyei vállalkozásokat érintő gazdasági hírekről, cégmentő intézkedésekről.

 

- VasiGazdaság, VMKIK

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!