Végéhez közeledik a Pannon Novum részvételével zajló ECOS4IN projekt- de mit tanultunk?

2019. áprilisában kezdődött el az ECOS4IN elnevezésű nemzetközi projekt megvalósítása, melyben hét közép-európai partner, köztük egyetlen magyar partnerként a Pannon Novum Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. vett részt. 

Az ECOS4IN projekt fő célja a regionális innovációs kapacitás javítása volt az Ipar 4.0-ás folyamatok előmozdításával párhuzamosan. Három év partnerség után zárulnak az Interreg Central Europe program által támogatott tevékenységek, melyek kapcsán három fontos tanulságot tudunk megfogalmazni: 

Emberközpontú megközelítés

A Covid-19 nagyszerű piaci ablakot nyitott a digitalizálási technológiák előtt, az online találkozóktól a virtuális termékbemutatókon át a virtuális karbantartásig és még sok másig. Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a technológia nyomás ellenére ezeket a technológiákat élő embereknek kell megvalósítaniuk, nem robotoknak. A Covid-járvány egy lehetőség, de megmutatja a digitális kommunikáció korlátait, az online fáradtságot, a távoli csapatok közötti kölcsönös bizalom kiépítésének korlátozott lehetőségét, valamint a közösségi hálózatokon keresztüli kommunikáció növekvő agresszivitását. Az elkövetkező években meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt az online és az offline kommunikáció között.

Kezdje azzal, hogy miért – a stratégia döntő!

A második szempont a stratégiamenedzsment szerepe a digitális eszközök megvalósításában. Felismertük a korlátokat a KKV-k digitalizálásának statikus szemléletében, például a digitális érettségi modellekben. A cégeknek eszközökre van szükségük ahhoz, hogy felmérjék a digitalizáció hatását nemcsak a technológiai infrastruktúrára, hanem a belső és külső folyamatok teljesítményére, illetve a piaci helyzetre vonatkozóan is. 

Az ökoszisztémák átültethetősége a regionális innovációs érettségtől függ

Jó néhány jó gyakolatot megismertünk a projekt során ipar 4.0-hoz kapcsolódóan, viszont azt is beláttuk, hogy sokszor nehéz azokat egy eltérő innovációs érettséggel rendelkező régióba átültetni. A legjobb gyakorlat inspirációt jelent számunkra, de a megvalósítást az adott körülményekhez kell igazítani. A jó gyakolatok átvételében a közvetítő szervezetek, mint például a klaszterek, az Ipar 4.0 információs központok, a vállalkozásokat támogató szervezetek és a digitalis innovációs hubok kulcsszerepet játszanak. 

Úgy gondoljuk, hogy ez az ECOS4IN projektben tanultak jó alapot jelentenek a regionális innovációs folyamatok továbbgondolásához, és bízunk benne, hogy a projektben kialakult partnerség fennmarad. 

A projektről minden további információ a projekt honlapján található: 

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/ECOS4IN.html

A projekt az Interreg CENTRAL EUROPE program (https://www.interreg-central.eu) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

 

ECOS4IN-RGB

- innováció, Pályázatok, Pannon Novum

A bejegyzés elkészítését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta. A kamara célja, hogy az itt megjelent információkkal és további, ehhez hasonló tartalmakkal segítse a helyi vállalkozókat az üzleti fejlődésben.

Szólj hozzá!

Muszáj bejelentkezned, hogy hozzászólhass!